Wednesday, August 15, 2007

Negarakuku... Translated

Following the off tangent report by a widely circulated local Malay language (Harian Metro) newspaper that incited Malay discontent with Wee Meng Chee and his rendition of the Negaraku.

Although we do not support the creation of the spoofed Negaraku, people must not be quick to overreact and throw death threats to the Chinese and to Wee's family. Especially, without first understanding what Wee was rapping about.

Here is an example quoted from a response by a Malay person on Wee's apology letter on his blog:




Kebanyakkan kata-kata dalam lagu dia punya kebenaran.

Tapi dia seorang racist. Fuck you. Siapa respek dia aku isytiharkan kamu juga sebagai racist dan aku akan insytiharkan sumpah seranah 16 keturunan kau. Respek la bangsa/agama lain. Tak kira la kau siapa pon. Respek!

Inilah salah satu contoh Yellow Power di dalam rap!....

Aku tak menyokong mana-mana kegiatan yang maki hamun bangsa lain. Aku Malaysian. Seorang Malaysian seharusnya hormat bangsa dan agama lain.

So... Namewee.... kamu tidak boleh rap.... dan video kamu pun sangat-sangat teruk sama-sekali. DIY my anus...!

Fuck you Namewee! Fuck you... u fucking racist fuck...

semoga kamu mati bersama Rahmat Bahagia. macibai!

got email dari seorang fucker.... fuck u eric yong... kamu seorang bangsat racist yang patut mati!
mari la kita bersama spam email dia... yahhhhhhh!


So... who is the racist now?

Read the full posting here: http://nizam-nuri.blogspot.com/2007/08/namewee-merupakan-seorang-rappers-yang.html

So, before one over-reacts like the idiot above, it's best to first understand what was being said. As extracted from Namewee's blog, here it is:


NegarakuNegarakukuNegarakuNegarakukuNegarakuNegarakuku

Aku cinta Negara aku ada Negara baru ada keluarga
Ada keluarga baru ada aku berdiri disini
Nyanyi dengan engkau engkau jangan takut
Walaupun aku selalu cakap kasar
Lagu aku sama macam durian
Keras dan tajam tetapi
Tengok engkau berani buka ke tidak tengok apa yang ada di dalam
Dia boleh dikatakan busuk dia juga boleh dikatakan wangi
cuma tengok engkau ada macam mana punya hidung


MATAPolis kita panggil ‘mata’ (dlm bhs hokkien)
Ini kerana mata mereka sangat tajam
Apabila raya mereka akan jadi rajin
Pen di tangan tetapi jarang bagi saman

Ini keran mereka dahaga mereka mahu minum teh
Ataupun kopi O nak tambah gula ke tidak
Kalau tambah gula mulut mereka akan senyum dengan engkau
Apabila engkau nak pergi
TATADia akan ucap TATA (maksudnye bye)


NegarakuTanah tumpahnya darahku
Rakyat hidupBersatu dan maju

Gejala ini tidak perlu memperbaikikan
Juga tidak perlu memperkuatkan , kerjasama antara pihak polis dan rakyat
Secawan kopi hubungan boleh kekal
sukaAku memang suka

Sekurang-kurangnya balik rumah tidak akan dapat saman
Ayah mesti geram
Aku mesti kena marah tidak ada kereta untuk aku
Macam mana kali ini memang teruk

Tak de kereta macam mana aku nak keluar main
Tak de kereta macam mana aku nak XXX
Tak de kereta macam mana aku nak tengok ah kua
Negara ini aku memang suka


pukul 5 pagi
morning call
Ada morning call akan suruh aku bangun
Kadang-kadang beberapa ‘buah’ nyanyi sama-sama
macam tengah duet lagu cinta R&B
Suara tinggi rendah macam tengah nyanyi R&B
Walaupun kadang kala sebahagian daripada mereka out of tune
Walaupun kadang kala sebahagian daripada mereka pecah suara
Ada juga suara yang macam kokokan ayam tetapi dia bangun lagi awal dari ayam

Macam ini baru kite tahu mase untuk bersiap ke sekolah dan kerja

Jangan salahkan kerajaan hanya akan jaga rakyat tertentu
Jangan salahkan kami tidak dapat jagaan yang adil
Macam ini baru boleh menunjukkan yang orang cina tidak takut menderita
Macam ini baru boleh melatih kita mencari jalan keluar apabila menghadapi kesusahan
Jangan mengatakan standard ini sangat pelik
Kerana dengan ini baru menunjukkan kami sangat teror

Anak-anak yang tidak dimanja baru akan menjadi tabah
ada orang sampai sekarang masih belum berhenti minum susu


Rahmat bahagiaTuhan kurniakanRaja kita
Selamat bertakhtaRahmat bahagiaTuhan kurniakan
Raja kitaSelamat bertakhta


Pekerja dalam kerajaan lagi teror
Apa yang mereka buat boleh slow slow
Walaupun orang yang beratur marah
Mood mereka tetap rase bebas dan seronok
kuih Kadang-kalag kuih pun mereka ambil keluar kuih
Dia makan nyonya kuih dia
Dan engkau sambung beratur
Walaupun engkau nak marah pun tak pe
Kerana guard kat tepi pun tengah bermimpi
Dia takkan layan engkau


Mereka yang memakai tudung perlahan-lahan melintas jalan
Engkau yang memandu kenalah berhati-hati

Asalkan hidup dengan gembira asalkan hidup dengan selesa
Jangan macam orang cina
Tiap-tiap hari sibuk sangat susah
Semangat ini mesti kita kena kagumi
Kerana ini adalah sikap hidup mereka

Aku bercakap baik-baik dalam lagu ini
Aku percaya orang yang tak suka dengan aku mesti sangat suka
Dunia aman baru ada harapan
Tidak ada orang cedera dan tidak tak tersusun
Engkau suci engkau sopan

Najis wangi tak tahu cakap kasar

Engkau sangat high class tiap-tiap hari main romantic
Dengar guang liang pin kuan (penyanyi malaysia)
Tetapi mereka sudah pergi taiwan

Pelajar Sekolah Cina
Nak masuk local U sangat susah
Dalam kes ini, kita tidak patut geram

Ini cuma satu rancangan yang mulia dari kerajaan
Dia nak kami pergi merata-rata tempat pergi oversea mencari impian
Lepas itu balik negara membalas jasa
Rancangan ini memang bagus memang bagus
Di seluruh dunia mesti nampak malaysia punya rakyat
Macam melarikan dari bencana memang best


2007 ialah tahun pelancongan malaysia
Budaya cina semua mengambil keluar untuk publisiti

Pelajar sekolah cina
Memang tak dilayan oleh kerajaan
Sijil boleh buang ke longkang macam saya
Lepas tamat persekolahan terus pergi Taiwan

Belajar di sana bersedia balik negara untuk membalas jasa
Aku berdiri di tepi Taipei memain guitar
Tetapi Mulut aku tetap menyanyi


Rahmat bahagia
Tuhan kurniakan
Raja kita
Selamat bertakhta


It is best to understand the essence of the lyrics, no matter how racist it may appear and some people need to look within themselves and really assess whether there is any truth in it. Fact is, based on the responses from the Chinese community, many agree that this is what they have been feeling for a long time - nuff said.


Namewee's explanatory blog posting: http://namewee.blogspot.com/2007/08/hello-semua-orang-melayu-sila-tengok.html


The government should dig deep and look within themselves before going on a witch-hunt for bloggers and people like Wee who are expressing their frustration at years of missed opportunities that are due to the preferencial treatment that the Malay community receives, which, many of them now seem to take as their Birthright!


Afraid not bro... everyone has to earn their keep... shut up, wake up and start moving before the world leaves you behind. Disbelief? Well, just continue like this for another couple of decades...

You should read Wee's blog posting, that is supposed to be an apology cum explanation for his actions.

2 comments:

NotoriuSurreaL said...

wat this "cant-rap" guy says humuliates his entire race. From his post, ppl who dunno islam, will think that islam teachers people to say FUCK u, and try 2 provoke something. Such a shame, grow up and migrate to iraq la!

Anonymous said...

I have to say, for a malay, I agreed with what Namewee's tried to say. He don't like the lifestyle of Malaysia. But here's a question for you all. Is Malaysia truly a Democratic country such as the US? Actually, no!! Malaysia is a Democratic yes. But with a Constitution of Monarchy. Remember, our country's figurehead is not the PM. But the King(Agung) but with restrictive power over governance unless we are at war. And here's another question? Do we have freedom of speech? Yes we do. BUT, with limitation to racism,religion, and political agenda, in the interest of national security. So, lastly, Namewee can talk bad about his race or religion, heck he even can talk bad about others, but, he cannot say it publicly. Because like it or not, we all are born racist each and everyone of you that why the government is blocking all media related that is bad for our country the harmony, beautiful mixture of racist, religion of MALAYSIA!!!!!!!